Tänk dig en person som älskar att prata om sig själv. Som inte känner av när det är dags att gå vidare i ett samtal. Och, om samtalet ändå tar en annan vändning, alltid lyckas styra tillbaka fokus till sig själv igen…

Låter inte som en särskilt trevlig bekantskap, eller hur?

Ändå tycker jag att många företag och organisationer utformar sin kommunikation på exakt det viset. Man pratar bara om sig själv och det man själv tycker är viktigt, och ägnar inte en tanke på vad målgruppen är intresserad av. Med andra ord sitter de helt fast i sitt avsändarperspektiv.

Själv försöker jag alltid att applicera ett mottagarperspektiv när jag jobbar med mina kunder.

Vad menas med mottagarperspektiv? Jo, motsatsen till avsändarperspektiv! Det vill säga att man utformar sitt kommunikation för att möta mottagarens perspektiv, vad de tänker, känner och drömmer om, istället för att låta interna agendor styra.

Jag har ju ofta fördelen av att komma ”utifrån”. Det vill säga, jag är inte lika färgad av de interna perspektiven som styr i en organisation. Så ofta kan det vara lättare för mig, än för någon på insidan, att sätta på ”mottagarglasögonen”.

Ofta är det just i mottagarperspektivet som jag hittar inspiration till nya lösningar.

När jag, under en brainstorming eller idéprocess, får idétorka så beror det nästan alltid på att jag inte har tillräckligt bra koll på målgruppens nuläge: vilka tankar, preferenser problem upplever de? Vilka samtalsämnen är aktuella? Var nånstans kan vi ”jacka i” med vår kommunikation?

Tala till bönder på bönders vis och med de lärde på latin

Jag brukar tänka det som att man måste tala målgruppens språk. Om man pratar ett annat språk än sin målgrupp, så spelar det ingen roll hur mycket pengar du lägger – de kommer i alla fall inte begripa eller bry sig om vad du säger.

Ett bra exempel där man har lyckats extremt bra med just det här tankesättet, är ”Will it blend” – en youtube-kanal från företaget BlendTec.

Låt mig förklara varför det BlendTec gör är så genialt:

BlendTec säljer blenders. Alltså mixrar – du vet såna man gör smoothies i.

Det är lätt att tänka sig hur deras budskap skulle låta med ett sändarperspektiv:
– ”Kom och köp våra mixrar. De är jättestarka. Du kan göra juicer, smoothies och massa annat gott med dem”.

Istället kom något snille på BlendTec på att:
– ”Hallå! Vår målgrupp bryr sig inte! Men vore det inte coolt att köra typ en iPhone i vår mixer och se vad som händer då”?

Det lär ha funnits ett visst motstånd mot idén…

Jag ser framför mig att följande kommentarer måste ha tagit plats:

“Jag vill köra en iPhone i vår mixer, filma det och lägga ut det på vår Youtube-kanal!”
”Är du tokig? Det stämmer inte alls med vår tonalitet – och tänk på vårt rykte!” (Varumärkeschefen)
”Nej absolut inte – vi kommer bli stämda direkt av Apple.” (Bolagsjuristen)
“Är du galen? Förstår du inte vilka risker du utsätter oss för?” (Säkerhetschefen)

Men de vågade ändå – och fick världens genomslag! Hundratals miljoner har sett dessa galna videos där VD:n mixar allt från iPhones till glowsticks, Pokémons, dynamit och allt annat mellan himmel och jord.

BlendTec knäckte koden – det kan du också.

De vågade släppa sitt sändarperspektiv och anammade mottagarperspektivet. Belöningen blev ett genomslag som marknadschefer världen över bara kan drömma om.

Så fundera en stund – hur skulle du kunna applicera det här i verksamheten där du jobbar? Finns det kanske redan insikter från målgruppsundersökningar man kan prova en ny twist med? Ni behöver inte ändra på allt – men testa något nytt! En liten förändring av en idé kan (bevisligen) göra stor skillnad!