En sann historia:

Som tonåring drömde jag om att äga en folkabuss. Typ en sån där flower-power-hippiebuss. Min plan var att bygga om den till en husbil, och roadtrippa runt i Europa för att åka bräda.

Så när jag väl (äntligen!) fått mitt körkort dröjde det inte länge. En annons dök upp och…

BOOM! Min alldeles egna folkabuss!

Det blev inte en sån retro-modell som på bilden ovan, utan en något mer… låt oss säga prisvärd modell.

Såhär såg den ut – med dödskalle och allt (foto privat).

Jag kommer fortfarande ihåg känslan av att köra bilen. Total frihet! Men när nyförälskelsen lagt sig började jag uppleva vissa problem.

Först och främst gick den inte att köra fortare än 70 km/h, för då surade motorn ihop. Dessutom fullkomligt slukade den bensin och behövde ständigt nya reservdelar. Och det där med att sova i bilen? Det funkade bästa fall under en månad på sommaren…

Med facit i hand var alltså den här bilen inte alls rätt för mig! Jag inser (idag) att den enda riktiga anledningen att jag köpte den var att jag ville vara den här killen, och leva det här livet:

Mitt drömliv som tonåring (AI-genererad bild)

Hade jag istället lyft blicken och analyserat mina behov, vilket syfte och mål jag hade… så hade jag nog i slutändan köpt en helt annan bil (eller gjort något annat för pengarna).

Precis på samma sättet fungerar det med kommunikation och beställningsfilm.

När jag träffar nya kunder kan det ibland låta såhär:

  • ”Vi vill ha en animerad film som visar fördelarna med vår produkt…”,
  • ”Vi vill att ni filmar vår VD som berättar om den nya policyn…”
  • ”Vi vill göra några roliga sketcher om det här ämnet…”

Precis som jag med folkabussen är de helt fokuserade på VAD filmen ska innehålla, och HUR det ska paketeras. Fast det i själva verket kanske finns andra, mycket bättre lösningar på grundproblemet.

Okej… så hur bör man göra istället då?

Mitt råd till att som funderar på att låta producera en film är: Tänk inte så mycket på vilken sorts film du vill ha, eller vad den ska innehålla. Fokusera istället på varför den behövs och vad du hoppas uppnå med den: Syfte, mål, målgrupp, kanalval… Börjar du med att definiera dessa saker är chanserna betydligt bättre att du hittar en bra lösning på ditt (verkliga) problem, oavsett om du gör filmen själv eller vänder dig till en filmbyrå (som oss på Pophunters).

Låter lite krångligt… Finns det någon checklista att utgå ifrån?

Absolut! Du kan till exempel ladda ned vår Briefmall (extern länk). I den har vi samlat ett tiotal frågeställningar som du kan använda för att själv analysera dina behov. Med en korrekt ifylld Briefmall har du också det perfekta underlaget att skicka till oss om du vill att vi tar fram lösningsförslag/offert.

Men… Vad hände sen med folkabussen?

Till slut sålde jag den vidare till ett rockband som letade turnébuss för en turné genom Europa. Men jag tror (och hoppas) att även de hittade en bättre lösning för det i slutändan!

Petter